Uppdaterad: 14 maj 2019

Jag gav mig bokstavligen ut på djupt vatten

Nicole Donvy, tidigare elev på Bernadottegymnasiet, besökte Pauliskolan för att inspirera nuvarande elever. I dag arbetar Nicole som anläggningsdykare, guide, äventyrare och föreläsare.

Vem är du?
Jag heter Nicole Donvy. Är 27 år gammal och bor i Sverige. Just nu iallafall... 2010 tog jag studenten från Bernadottegymnasiet på Pauliskolan.

Vad gör du nu?
Jag arbetar som anläggningsdykare, guide, äventyrare och föreläsare.

Vad gör en anläggningsdykare?
Det är som en byggarbetare, svetsare, som arbetar under vatten.

Vad har du gjort sedan din tid på Pauliskolan?
Jag ville först bli polis, men behövde livserfarenhet och jobbade därför ett tag som badvakt. Via en kollega fick jag höra om räddningsdykning, så jag började läsa på om räddningsdykare och då hittade jag yrket anläggningsdykare. Så, när jag var 19 år gammal sökte jag till Högskolan i Bergen. Jag åkte dit, gjorde fystester och intervju och så kom jag in! Alla andra på utbildningen var grabbar i 30-årsåldern och så jag, tjej och 19 år gammal. Jag gav mig bokstavligen ut på djupt vatten och killarna undrade nog vad jag gjorde där. Men, jag trivdes jättebra!

“Många gånger är jag jätterädd, men jag gör sakerna ändå”

Utöver att arbeta som anläggningsdykare har jag bland annat bott i Ryssland, jobbat som guide och bärare i Killimanjaro, byggt basläger mm.

Vad var bäst med Pauliskolan?
Jag minns att jag tyckte mycket om idrotten. Jag ville bli polis! Jag tyckte också om filosofi, men idrotten var bäst.

Har du något speciellt minne från din tid på Pauliskolan?
Ja, seglingen! Den var fantastisk! Jag fick segla från England till Sverige. Det var inte som nu att fler från Bernadottegymnasiet får segla, utan då var jag den enda eleven från Bernadotte. Det var bara jag och kadetter.

Hur känns det att vara tillbaka på Pauliskolan i dag och träffa nuvarande elever?
Det är skitkul! Jag minns precis hur det var. Det är härligt att träffa eleverna och jag har fått massor av nya följare på Insta, skratt!

Vad är ditt nästa steg i livet?
Jag har precis startat ett eget företag, “Stay wild”, så det är spännande. Jag njuter av den frihet som jag har och får se vad som händer i framtiden.

Vad är ditt bästa råd till den som funderar på Bernadotte?
Följ ditt hjärta! Det finns inget annat. Mitt allmänna råd i livet är att om man är rädd, ska man bara köra på ändå! Jag är också jätterädd ibland, men jag gör sakerna ändå.

FAKTARUTA BERNADOTTEGYMNASIET

Bernadottegymnasiet är en profil på inriktningen beteendevetenskap. Som en av få skolor i Sverige erbjuder Pauliskolan en utbildning inriktad mot uniformsyrken. Om du gillar äventyr, är intresserad av beteendevetenskap och gillar idrott och friluftsliv är detta ett program för dig!

Läs mer om Bernadottegymnasiet

Foto: Malin Eliasson