Malmö Stad Logotyp

Uppdaterad: 04 november 2020

Bernadottegymnasiet

Bernadottegymnasiet är en profil på inriktningen beteendevetenskap. Som en av få skolor i Sverige erbjuder vi en utbildning inriktad mot uniformsyrken. Om du gillar äventyr, är intresserad av beteendevetenskap och gillar idrott och friluftsliv är detta ett program för dig!

Bernadottegymnasiet är ett samhällsvetenskapligt program med inriktning beteendevetenskap. Det som är utmärkande för profilen Bernadotte är att du förbereds för en utbildning till och/eller arbete inom något av de uniformsyrken som vi samarbetar med. Våra samverkansmyndigheter är Försvarsmakten, Kriminalvården, Kustbevakningen, Polisen, Räddningstjänsten och Tullverket.

Vi samarbetar också med Bernadottegymnasierna i Boden, Göteborg och Stockholm och årligen genomförs Bernadotteolympiaden då elever möts för teambuilding och tävling. Vi samarbetar också med skonerten HMS Falken och har flera år i rad kunnat erbjuda en seglats på Medelhavet för våra elever.

Samtliga yrken du förbereds för är aktiva yrken där kontakten med samhället och människan är central. Ledarskap, samhällsengagemang och uniformsintresse är programmets inriktning.

Inom ramen för individuella val kan du exempelvis läsa idrott och hälsa där du förbereds fysiskt för ett uniformsyrke samt naturguidning där friluftsliv och överlevnadskunskap ingår. Utbildningen omfattar även hjärt- och lungräddning samt att pröva för livräddningscertifikat.

Om du vill bli antagen till Bernadottegymnasiet ska du medvetet ha tagit ställning mot främlingsfientlighet, droger och våld och arbeta för demokrati och mänskliga rättigheter.

Representanter för uniformsyrken, så kallade yrkesmentorer, deltar varje vecka i undervisningen. Du träffar dem också genom praktisk verksamhet, myndighetsbesök, gymnasiearbete och deltagande i de uniformerade myndigheternas fortbildning, så kallad figurantverksamhet.

Antagningen till Bernadottegymnasiet görs genom betyg och du bör som elev ha:

  • Intresse och lämplighet för uniformsyrken
  • Samhällsengagemang
  • Intresse för idrott och natur- och friluftsliv

INDIVIDUELLA VAL
sammanlagt 200 poäng

Du kan bl a välja:
Engelska (7) 100 p
Idrott o hälsa (2) 100 p
Naturguidning 100 p

PROGRAM­FÖRDJUPNING
sammanlagt 300 poäng

Freds- och konfliktfrågor 100 p
Kriminologi 100 p
Rätten och samhället 100 p


Vill du veta mer?
Vi behöver dina personuppgifter (namn och e-post) för att kunna svara på din fråga. Läs hur Malmö stad handskas med personuppgifter, vilka bestämmelser som gäller och vilka rättigheter du har som medborgare på malmo.se/personuppgifter. * (obligatorisk)
Vi behöver dina personuppgifter (namn och e-post) för att kunna svara på din fråga. Läs hur Malmö stad handskas med personuppgifter, vilka bestämmelser som gäller och vilka rättigheter du har som medborgare på malmo.se/personuppgifter.

Foto: Stefan Samuelsson och Freddy Billqvist