Uppdaterad: 13 maj 2019

Bernadottegymnasiet

Bernadottegymnasiet är en profil på inriktningen beteendevetenskap. Som en av få skolor i Sverige erbjuder vi en utbildning inriktad mot uniformsyrken. Om du gillar äventyr, är intresserad av beteendevetenskap och gillar idrott och friluftsliv är detta ett program för dig!

Vi samarbetar med Bernadottegymnasierna i Boden, Göteborg och Stockholm och årligen genomförs Bernadotte-olympiaden då elever möts för teambuilding och tävling.

Våra samverkansmyndigheter är Försvarsmakten, Kustbevakningen, Polisen, Räddningstjänsten, Kriminalvården och Tullverket.

Samtliga yrken du förbereds för är aktiva yrken där kontakten med samhället och människan är central. Ledarskap, samhällsengagemang och uniformsintresse är programmets inriktning.

Inom ramen för individuella val kan du exempelvis läsa idrott och hälsa där du förbereds fysiskt för ett uniformsyrke samt naturguidning där friluftsliv och överlevnadskunskap ingår. Utbildningen omfattar även hjärt- och lungräddning samt att pröva för livräddningscertifikat.

Om du vill bli antagen till Bernadottegymnasiet ska du medvetet ha tagit ställning mot främlingsfientlighet, droger och våld och arbeta för demokrati och mänskliga rättigheter.

Representanter för uniformsyrken, så kallade yrkesmentorer, deltar varje vecka i undervisningen. Du träffar dem också genom praktisk verksamhet, myndighetsbesök, gymnasiearbete och deltagande i de uniformerade myndigheternas fortbildning, så kallad figurantverksamhet.

Antagningen till Bernadottegymnasiet görs genom betyg och du bör som elev ha:

• Intresse och lämplighet för uniformsyrken
  • Samhällsengagemang
  • Intresse för idrott och natur- och friluftsliv

INDIVIDUELLA VAL
sammanlagt 200 poäng

Du kan bl a välja:
Engelska (7) 100 p
Idrott o hälsa (2) 100 p
Naturguidning 100 p

PROGRAM­FÖRDJUPNING
sammanlagt 300 poäng